Oplevelsesdesign skaber værdi

Anders Lisborg Christensen synes, det er interessant at blive uddannet som cand.it. inden for et relativt nyt felt som oplevelsesdesign. Det vil kunne bruges i mange sammenhænge, mener han.

”Oplevelsesdesign handler om at skabe værdi for mennesker. Man kan kalde det menneskecentreret design eller værdidesign. Vi har fokus på, at der rent faktisk er nogen, der skal kunne bruge de ting, vi laver.”

Sådan fortæller Anders Lisborg Christensen om, hvordan hans interesse for mennesker har ført ham ind på cand.it.-uddannelsen i Oplevelsesdesign. Han havde regnet med at læse en kandidatuddannelse i kommunikation, men på bacheloruddannelsen i Kommunikation og digitale medier blev han grebet af at arbejde med design.

”Jeg fandt ud af, at oplevelsesdesign lød super interessant, fordi det kobler design og menneske sammen. Desuden er oplevelsesdesign et ret nyt felt i Danmark, så jeg synes, det var en rigtig interessant profil at få. Jeg kunne sagtens se potentialet i det”, siger han begejstret.

Oplevelsesdesign kan indgå i alle sammenhænge fra apps over oplevelsesparker til kommunale idéprocesser, forklarer Anders Lisborg Christensen. Fokus på cand.it.-uddannelsen er altid det digitale, og han har sporet sig ind på, at hans eget fokus er konceptudvikling.

”Jeg kan lide at arbejde med produkter og konceptudvikling af produkter. I starten af processen er verden åben, og du kan lave lige præcis, hvad du har lyst til. Men så er det med at få samlet data og tage ud og snakke med brugerne og finde ud af, hvad det er, de interesserer sig for, og så omsætte det til design. Det er hele den her konceptudviklingsdel, som jeg er blevet bidt af”, fortæller han.

Prøver kræfter med erhvervslivet

Undervejs i studiet har han prøvet det af nogle gange. Uddannelsen i Oplevelsesdesign byder nemlig både på teori og praktisk erfaring.

”Det er en god blanding, synes jeg. Vi bliver præsenteret for en masse teori, og vi har mange øvelser og gruppearbejder, hvor vi arbejder med de værktøjer, vi får. Men lige så snart det kommer til projekter, så er det koblet op på virkelige rekvirenter”, fortæller Anders Lisborg Christensen.

Derfor har han for eksempel været med til at redesigne orangutangernes bur i Aalborg Zoo med det formål at motivere gæsterne til at donere penge til arbejdet med den truede aberace, og han har lavet forslag til at gøre en hjemmeside for en te-forretning mere værdifuld for brugerne.

”Det er rigtig fedt, at vi på den måde får prøvet kræfter med erhvervslivet”, mener han.

I det afsluttende speciale, som han laver sammen med en studerende fra cand.it.-uddannelsen i Interaktive digitale medier, satser han på at få kontakt til virksomheder og ingeniører, der kan hjælpe med at teste den metode til konceptudvikling af digitale produkter, som de vil lave.

”Vi mener, der er et potentiale i at bruge narrativitet som en metode i den tidlige del af en designfase. Og vi skal ud og se, om det virker. Ellers er der ikke så meget ved at skrive en rapport om det”, understreger Anders Lisborg Christensen.

Et kreativt miljø

Om fremtiden efter eksamen kommer til at byde på et ph.d.-studium inden for oplevelsesdesign, arbejde med produktdesign og produktudvikling i en designvirksomhed eller en tilværelse som selvstændig, lader han indtil videre stå åbent.

”Det gode ved universitetet er, at man får sådan en evne til at reframe alt, hvad man har lært. Så det kan bruges i mange sammenhænge”, siger Anders Lisborg Christensen.

Studiet holder til på 12. sal i Nordkraft tæt ved havnen i Aalborg, og fra lokalerne er der udsigt ud over Aalborg centrum, Nørresundby og Limfjorden midt imellem. Et kreativt miljø med mange kreative mennesker kalder Anders Lisborg Christensen det sted, hvor han har tilbragt mange timer de seneste halvandet år.

”Jeg har været rigtig, rigtig glad for studiet. Faktisk er jeg lidt træt af, at det snart er slut,” bemærker han.

Tekst: Britta Ank Pedersen, It-vest
Foto: Michael Bo Rasmussen, www.baghuset.dk
April 2016