Ansvar fra første dag
Tanya Andersen tager smilende imod i Børn og Forebyggelse, en afdeling i Varde Kommune med fokus på udsatte borgere. Her har hun arbejdet med en bred vifte af opgaver, hovedsageligt i samarbejde med afdelingens socialrådgivere, siden hun blev cand.it. i It, kommunikation og organisation for to år siden.
”Lige for tiden arbejder vi på at få mere fokus på ledelsesinformation. Min rolle bliver her at undersøge, hvordan vi kan hive de rette data ud af vores it-systemer og omsætte dem til brugbar viden, der kan skabe værdi for os”, forklarer Tanya Andersen med en entusiastisk stemme, da spørgsmålet falder på, hvad hun beskæftiger sig med lige nu. Og netop Business Intelligence, at omdanne data til brugbar viden, er et af de fag, hun har beskæftiget sig med på sin cand.it.
Tanya Andersens hidtil største opgave for Varde Kommune er imidlertid projektledelse af DUBU, et landsdækkende it-system til sagsbehandling, som nu er i drift.
”Som projektleder på DUBU var mit ansvar at få processerne op at køre, altså at sørge for, at vores data kom ind i den nye it-løsning, vi var i færd med at implementere. Derudover var det også mig, der kommunikerede med leverandørerne af it-løsningen og løbende refererede til vores ledergruppe om projektets gang. Ja, her i Børn og Forebyggelse er jeg typisk bindeleddet mellem de forskellige parter, der er i et it-projekt, en rolle jeg befinder mig rigtig godt med.”
Brugbare it-kompetencer
På It, kommunikation og organisation får de studerende viden om, hvordan it kan bruges og en forståelse for de organisatoriske forandringer, en ny it-løsning kan medføre. Tanya Andersen fortæller:
”Implementeringen af DUBU var min allerførste opgave hos Varde Kommune, og det var på én gang vildt spændende og lidt skræmmende at starte ud med så meget ansvar. Min oplevelse var heldigvis, at min cand.it.-viden om it-projektledelse og it-arkitektur var meget brugbar i den sammenhæng.”
Tanya Andersen holder en kort pause, hvorefter hun supplerer:
”Cand.it.-uddannelsen har givet mig redskaber til at foretage det her helikopter-perspektiv, så jeg kan danne mig et samlet overblik over et projekt. Prøver man at presse et it-system ned over en eksisterende organisation uden at have et samlet overblik fra starten, så går det ofte galt.”
Perfekt timing
Til spørgsmålet om, hvordan Tanya Andersen fik jobbet i Varde Kommune, forklarer hun:
”I starten af mit specialeforløb kontaktede jeg Varde Kommune, da jeg så, at de søgte en projektleder til implementering af DUBU. Derefter bidrog jeg til projektet som led i mit speciale om it-projektledelse, og det endte med, at de tilbød mig den opslåede stilling, inden jeg satte det sidste speciale-punktum.”
”Ja, det var jo ganske enkelt perfekt timing. De manglede netop en kandidat, der vidste noget om samspillet mellem it-systemer, ledelse og organisation.”
En it-uddannelse, der åbner døre
Cirka 70 procent af de færdige kandidater fra It, kommunikation og organisation finder job i private virksomheder. Som kommunal udviklingskonsulent følger Tanya Andersen derfor ikke flertallet, men det har hun ikke noget imod.
”Starter man som nyuddannet i en stor privat virksomhed, tror jeg sjældent, at man får ansvar for implementeringen af en helt ny it-løsning, som jeg fik i Varde Kommune. Jeg har virkelig fået en masse brugbar it-erfaring på rekordtid ved at arbejde i kommunalt regi.”
Tanya Andersen lægger heller ikke skjul på, at hun er glad for, at hun valgte at supplere sin bachelor i International virksomhedskommunikation med en kandidatuddannelse i It, kommunikation og organisation.
”Det er en super, erhvervsrettet kandidatuddannelse med topmotiverede undervisere. Uddannelsen åbner op for rigtig mange jobmuligheder, og når jeg tænker over det, har stort set alle fra min årgang job i dag.”
Tekst: Lene Bæk Jørgensen
Foto: Palle Peter Skov
maj 2016