Menneske – teknologi – forretning
”En af grundene til, at vores evner som designere bliver efterspurgt så meget her, er, at vi har en forretningsforståelse og ved, at det produkt, vi laver, skal sælges. Så vi skal ikke nødvendigvis bare lave den bedste løsning. Vi skal også lave en løsning, der er lønsom.”
Sådan fortæller Christian Christensen om, hvordan han gennem uddannelsen til cand.it. i Interaktive digitale medier har fået det grundigt ind under huden at skabe den rette balance mellem menneske, teknologi og forretning.
Metoderne og teorierne til at gøre det, bruger han nu som Senior Product Designer hos Xtel ApS i Aalborg. Xtel er et udviklingshus, hvor de omkring 60 medarbejdere udvikler produkter inden for især trådløs teknologi – enten alene eller sammen med andre virksomheder.
”Vi arbejder rigtigt meget med strategisk design omkring produktudviklingen”, siger Christian Christensen og forklarer:
”Først skal vi finde ind til det aktuelle problem eller behov og så udvikle den teknologi, der løser det her problem. Og vi skal gøre det på en måde, så det bliver tydeligt, hvor der er potentiale for ny forretning.”
Christian Christensen beskæftiger sig blandt andet med servicedesign, forretningsudvikling, UI og UX design, costumer journeys, costumer workshops, usability-studier, innovationsworkshops, life circle analyser på produkter og co-creation seancer. Det betyder, at han kommer hele vejen rundt om udviklingen af et produkt.
”Det er megafedt at kunne påvirke alle processer. Så har man også mulighed for at skabe noget, som virkelig kan flytte nogle ting”, fortæller han med stor entusiasme.
Problembaseret innovation
Christian Christensen tænker tilbage på de mange projekter på cand.it.-uddannelsen, hvor de studerende med vidt forskellig baggrund arbejdede sammen med virksomheder omkring reelle problemstillinger.
”Man kan sige, at den problembaserede læring, som vi er vant til fra Aalborg Universitet, her bliver til problembaseret innovation”, filosoferer han.
Som eksempel på, hvordan han arbejder hos Xtel, nævner Christian Christensen Robofit, som er en genoptræningsrobot, han er med til at udvikle til personer med skulderskader. Her var det i første omgang meningen, at brugerne skulle kunne se på en skærm, om de udførte deres øvelser rigtigt.
”Men ud fra de videoanalyser, jeg lavede, kunne jeg se, at brugeren var alt for orienteret mod skærmen. Det resulterede i, at personen stod forkert og trænede. Så vi skal i stedet fokusere på, hvad brugeren har behov for, og løsningen kan for eksempel være at sætte lyd på, så personen ved, hvornår han eller hun gør øvelsen rigtigt”, forklarer Christian Christensen og fortsætter:.
”Det med at prototype og prøve produktet af er noget af det, jeg synes, er rigtigt interessant og udfordrende. Og et sundhedsteknologiprojekt som Robofit er som støbt til mig med min baggrund som ergoterapeut og min uddannelse i Interaktive digitale medier.”
I øvrigt spænder typen af produkter, som Christian Christensen allerede har været involveret i udviklingen af hos Xtel, vidt. Lige fra styringen til en bio-ethanol pejs til et business intelligence værktøj, der via opsamlede data kan gøre en virksomhed klogere på sig selv.
Metodisk og teoretisk grundlag
Han startede hos Xtel i praktik på 9. semester. Dengang var der én designer ansat. Efter praktikken fortsatte han i studiejob, og han blev fastansat, da kandidattitlen var i hus. I dag er de tre i designerteamet, og de bliver involveret i alle udviklingsprojekter i virksomheden.
Det er lige noget for Christian Christensen, der selv har prøvet at være selvstændig app-udvikler, inden han begyndte på uddannelsen i Interaktive digitale medier. I dag nyder han, at uddannelsen har givet ham et metodisk og teoretisk grundlag, der gør, at han kan kaste sin energi ind i at sikre, at ideer bliver til realistiske og succesfulde produkter.
”Jeg er superglad for at være her. Jeg er meget en igangsætter. Alt det her konceptudvikling og at kunne starte nogle ting op og ikke nødvendigvis køre drift på det, det elsker jeg.”
Tekst: Britta Ank Pedersen, It-vest
Foto: Michael Bo Rasmussen, www.baghuset.dk
Maj 2016