Musik og it spiller sammen

En audiodesigner kan forme, programmere og implementere lyd til alt fra reklamer, apps, computerspil og til installationer. De mange muligheder inden for det auditive felt er netop grunden til, at Jesper Paakjær læser på cand.it.-uddannelsen i Digital design, linjen i Audiodesign.

”Selvom jeg har en bachelor i Musikvidenskab og har spillet et instrument, så længe jeg kan huske, er jeg ikke kunstnertypen, der drømmer om kun at leve af at komponere og tage ud og spille. Derimod er jeg optaget af, hvordan jeg kan bruge samspillet mellem lyd, musik og it til andet end at være musiker, og derfor satte jeg mit kryds ved Audiodesign,” fortæller Jesper Paakjær.

Og cand.it.-uddannelsen i Audiodesign, der både giver en teoretisk og en teknisk viden om lyddesign, har vist sig at indeholde flere spændende elementer, end Jesper Paakjær havde turdet håbe på.

”På andet semester havde vi faget Lyd og interaktion, og det var virkelig en helt ny verden for mig, hvordan man kan bruge lyd interaktivt. Fra Musikvidenskab kom jeg med en viden om, hvordan man komponerer et stykke musik, der går fra A til Z, men at lave den auditive side til eksempelvis et computerspil eller til en lydscenografi er jo noget helt andet rent kompositorisk”, forklarer Jesper Paakjær begejstret og fortsætter:

”At arbejde interaktivt med lyd appellerer til ens kreativitet og kræver, at man kan arbejde med lydbehandling og lydprogrammering. Så udover den æstetiske tilgang til lyd og musik, så får man også undervisning i en række it-værktøjer.” Han tilføjer:

”Rent teknisk lærer vi også på uddannelsen, hvordan man forbinder censorer med en Arduino, og ledninger og en skruetrækker har vi også fremme af og til. Nogen hardcore it-nørd behøver man dog ikke at være for at kunne følge med, blot skal interessen for it selvfølgelig være der.” 

Fingrene nede i maskineriet

Undervejs på Audiodesign kan man vælge at tage i praktik eller søge om optagelse på Det Danske Akademi for Digital, Interaktiv Underholdning (DADIU). Jesper Paakjær valgte DADIU, og i et semester indgik han dermed aktivt som audiodesigner i en imiteret computerspilsvirksomhed sammen med studerende fra en række andre uddannelser.

”På DADIU stod jeg både for komposition, design af de enkelte lyde og for implementeringen af lydene i et udvalgt lydprogram. Derudover var det også en god øvelse for mig at formidle mine auditive ideer til resten af teamet. Som audiodesigner er det jo virkelig vigtigt at kunne formidle, hvor man vil hen med sin lyd, især til programmøren”, fortæller Jesper Paakjær og fortsætter:

”At prøve at indgå i en produktionscyklus med deadlines, hvor man som team løbende skal pitche sine ideer over for folk fra computerspilsbranchen, var enormt lærerigt, og jeg kan kun anbefale andre at bruge et semester på DADIU.”

Det auditive venteværelse

Et andet fag, Jesper Paakjær har været meget optaget af på sin cand.it., er Soundscape studier. Faget handler om, hvordan mennesker oplever lyd i rum og i øvrige omgivelser.

”På Soundscape studier har vi fået teknikker og metoder til at kunne analysere og designe lydlige miljøer, og min makker og jeg har nu valgt at skrive speciale inden for området. Konkret har vi valgt at arbejde med udvikling af et lydligt design til venteværelser.” Jesper Paakjær uddyber:

”Vi vil med andre ord undersøge, om oplevelsen af at vente kan forbedres ved hjælp af særligt udvalgte lyde, der i teorien skulle have en beroligende karakter. Den udvalgte lyd og musik skal vi nu snart i gang med at komponere og programmere.”

Hvordan lyder fremtiden?

Jesper Paakjær har uden tvivl mange jern i ilden, og til spørgsmålet om, hvad han godt kunne tænke at beskæftige sig med, når cand.it.-titlen er i hus, svarer han med stor entusiasme:

”Jeg kan sagtens forestille mig at starte som selvstændig lyddesigner, hvor jeg løser mange typer af opgaver. Det kan være lydproduktion til apps, reklamer, computerspil suppleret med musikundervisning – og hvem ved, måske kunne design af lydscenografier til venteværelser og andre offentlige rum også blive en del af min levevej engang, hvis specialet bliver en succes.”

Tekst: Lene Bæk Jørgensen, It-vest
Foto: Greg McQueen
April 2016