Gå til hoved-indhold

Mathilde Tarp-Havmose

Fakta

Navn:
Mathilde Tarp-Havmose

Kandidat:
Cand.it., It, kommunikation og organisation (ITKO), Aarhus BSS, Aarhus Universitet, 2021

Bachelor:
Digital design, Aarhus Universitet

Aktuel arbejdsplads:
Danish Crown

Aktuel stilling:
Business Consultant

3 hurtige om, hvad du synes, der er det mest fascinerende ved it-feltet:

  • Alle processer er sammenbundet i teknologiske strukturer, som gør det muligt for organisationer at drive hele deres forretning. Både som et usynligt maskinrum og i hænderne på mennesker.
  • Fascinationen ligger i den indsigt, der kræves, at man har i forretningen, for at udvikle de rigtige teknologiske muligheder til den præcise, ofte unikke, og komplekse situation.
  • It-feltet byder på fede innovative brugsmuligheder af enten ny eller kendt teknologi. Tag f.eks. ansigtsgodkendelse, som vi kender fra vores smartphones, som også kan bruges til at spore produkter gennem komplekse produktionsled.

Hvordan fik du dit første job?

Min specialeafhandling gav mig interessen for it i produktionsvirksomheder, fordi her skal alt virke hvert sekund i et integreret spindelvæv af systemer. Derfor begyndte jeg at holde lidt øje med, hvad der var af muligheder for en nyuddannet cand.it. i dette felt. Jeg faldt over stillingen som It Process Consultant (min tidligere titel) hos Danish Crown og søgte den med det samme. Det betød, at jeg kunne underskrive en fuldtidskontrakt i maj, en måned inden jeg blev færdig med min uddannelse.

Jeg blev valgt, fordi min profil matchede behovet for at kunne analysere processer i detaljen og sammensætte dette i et større perspektiv. De ledte efter en kandidat, der var klar på at rejse en del med arbejdet, hvilket jeg havde drømt om, var en mulighed med mit første job. Jeg havde tidligere erfaring med at arbejde i en it-afdeling gennem mit job som studentermedhjælper hos Arla Foods It og Bestseller It. Dertil omhandlede mit speciale Data Management i Arla Innovation Centre, som havde givet mig indsigt i kompleksiteterne i virksomheder, som man ikke kan læse sig til i studiebøgerne.

Men i sidste ende handler det også om at have den rigtige personprofil til at indgå i det specifikke team og bidrage med nye vinkler.
 

Hvordan har du oplevet overgangen fra studie til job?

Jeg var spændt på, hvordan den famøse overgang fra studie til job ville være. Men det hele kommer af sig selv meget naturligt. Jeg havde selv spurgt ind til, hvordan Danish Crown arbejder med nyuddannede, for at sikre at dette var et sted, hvor jeg ville føle mig tryg som ny.

På jobbet blev jeg modtaget med åbne arme og med stor entusiasme fra mine kollegaer i at lære mig om organisationen og give mig indsigt i mine kommende arbejdsområder. En kæmpe fordel som ny er, at man kommer fra skolebænken, hvor man er trænet i at lære noget nyt hele tiden. Dertil kommer man med spirende energi og uden den erfarenhed, som resulterer i ”at vi gør det, som vi plejer”, som tilsammen er guld værd for virksomheder. Tag dette med og brug det som din primære fordel, for i dit nye kommende job skal du først til at lære fra bunden, hvor du kan se det hele i et nyt lys med din uddannelse som værkstøjskasse.

Den udfordring, man vil møde som nyuddannet, er en følelse af, at man ikke kan bidrage med de store ændringer fra dag nr. 1. Man skal have tålmodigheden med og suge en masse ny viden til sig, som efter noget tid kan bruges som grundlag for ens nye arbejde.

Hvad er dine arbejdsopgaver, og hvordan bruger du dine kompetencer fra kandidatuddannelsen i dit daglige arbejde?

Da jeg startede, var min første opgave at tilegne mig forståelse for det specifikke system, som jeg i dag arbejder med. Samtidig skulle jeg også lære at forstå SAP, da disse to er integreret. Lidt efter blev de første primære opgaver at foretage ændringer i systemkonfigurationen for at tilpasse systemet til ændringer i produktionsfabrikkerne. Derefter begyndte det første projekt, som jeg er en del af. At digitalisere arbejdsgangen og implementere produktionssystemet på en bacon fabrik i Holland. De første måneder rejste jeg ned for at analysere produktionsflowet, få indsigt i forretningen og samarbejde med de nøglepersoner, som kunne hjælpe med at give mig den nødvendige indsigt. Herefter begyndte det store arbejde i at få systemet og produktionen til at indgå i harmoni. Det kulminerede i installationen af hardware, udviklingen af systemet og tilpasning af opsætningen for at få alt i fabrikken til at arbejde sammen.

Min uddannelse bidrager med den analytiske del i at forstå processer, nysgerrigheden på forklaringen bag det, man ser, og evnen til at omsætte situationen til strukturer, som systemet kan arbejde efter. Det mest spændende er at se, hvordan jeg kan få den fysiske verden til at smelte sammen med de systemtekniske muligheder, for at systemet kan understøtte processerne, men også udvikle måden, som det hele er sammensat på.

Hvilke oplevelser og erfaringer har du fået, som du vil tage med videre i dit arbejdsliv?

Indsigten, jeg har fået, i at lave store implementeringsprojekter i udlandet og forståelse for kompleksiteten i en store organisation vil jeg helt sikkert tage med videre. Digitaliseringsprojekter af den ene eller anden grad handler først og fremmest om det it-system, som er nøgleleverancen for projektet, men i stor grad også en organisatorisk ændring i alle lag. Dette skal man have stor respekt for og inddrage i projektet. Det er en erfaring, jeg vil tage med videre i mit arbejdsliv.

Det er en stor fordel, at man også tilegner sig viden i de omkringliggende områder, som berører det projekt, man sidder på. Det er alt fra hardware, anden software, organisatoriske strukturer, men især de integrationer, som projektet ligger imellem. Hvis man husker det, så får man en større værdi i projektet, da intet i dag er et isoleret projekt, men altid vil have en eller anden arm videre rundt i systemerne og forretningen.

Interview gennemført juni 2022

Mød flere cand.it.er, der fortæller om deres oplevelse ved at gå

fra studie til job